De binnenvaart is goedkoop, betrouwbaar, duurzaam en in volle groei. Met deze troeven biedt transport via het water een oplossing voor het toenemende fileprobleem op onze wegen. Een schip van 4.500 ton haalt immers tot wel 220 vrachtwagens van de weg.

Om deze container- en duwvaartschepen een vlotte doorgang te bieden, verbeteren we de verbinding tussen de Seine en de Schelde. Dit garandeert economische groei en werkgelegenheid in het hart van Europa.

Seine Schelde Vlaanderen is echter meer dan investeren in een betere infrastructuur. Het leven op en langs de waterweg stimuleren, duurzame oplossingen en een aangename omgeving - daarvoor maken we ons sterk.

Van wegtransport naar watertransport

De Vlaamse binnenvaart haalt nu al elk jaar meer dan vier miljoen vrachtwagenritten van de baan. Wanneer onze waterwegen beter toegankelijk worden voor schepen met een groter laadvermogen, kan dat aantal nog stijgen. Er zijn namelijk maar liefst 182 Vlaamse steden en gemeenten die aan een waterweg liggen. 80 % van de Vlaamse bedrijven ligt bovendien op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare waterweg. De binnenvaart heeft dus nog heel wat potentieel en kan structureel bijdragen tot de oplossing van ons fileprobleem.

Minder zwaar vrachtverkeer op de weg

Eén groot binnenschip van 4.500 ton kan de lading van 220 vrachtwagens vervoeren. Dat zijn dus een heleboel vrachtwagenritten en heel wat vervuiling, geluidshinder en verkeersdrukte uitgespaard.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.