Datum
04/06/2022 t.e.m. 04/06/2025

Begin september 2021 zijn de werken gestart voor een nieuwe brug tussen Bissegem en Marke in Kortrijk. Ondertussen werd de tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug gebouwd en is de oude brug over de Leie afgebroken. Vandaag kwamen de onderdelen van de nieuwe Leiebrug tussen Bissegem en Marke aan op het montageterrein.

De afgelopen maanden werd heel wat voorbereidend werk gedaan. Na de afbraak van de oude brug, is De Vlaamse Waterweg nv begonnen met de bouw van de nieuwe landhoofden. Momenteel is de aannemer druk bezig met de riolerings-,  grond- en funderingswerken op beide oevers van de Leie.  Hier komen namelijk de landhoofden waar de gloednieuwe brug op zal rusten. Ook de bouw voor de nieuwe kaaimuren onder de brug is volop bezig. Ondertussen werd de stalen boogbrug in het werkhuis van de staalconstructeur Aelterman klaargemaakt. 

Vandaag komen de werken in een stroomversnelling. Het 500 ton zware stalen brugdek van +/- 80m x 11m is per schip aangevoerd vanuit het staalatelier van de aannemer naar het montageterrein op rechteroever in Kortrijk. Eind juni komt nog eens 400 ton onderdelen van de brug aan per schip. Op het montageterrein zullen nu de verschillende delen aan elkaar gemonteerd worden zodat de nieuwe brug omstreeks oktober kan geplaatst worden. Daarna worden de wegaansluitingen afgewerkt. Het einde van de werken is voorzien begin 2023. 

“De nieuwe brug tussen Bissegem en Marke wordt een vaste brug waarbij schepen met drie lagen containers zonder problemen onderdoor kunnen varen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Beter voor de scheepvaart, want zo versterken we het Europese binnenvaartnetwerk en kunnen we meer en meer vrachtwagens van de weg halen. De nieuwe brug biedt ook voordelen voor de weggebruikers. Met een afgescheiden fiets- en voetpad wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler. De fiets is namelijk populairder dan ooit en ook door het investeren in veilige comfortabele bruggen zoals hier in Kortrijk, hopen we de fietsambities van de Vlamingen een boost te geven.”

“De oude brug die Bissegem en Marke verbind was te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst. De nieuwe, hogere brug komt op dezelfde locatie als de oude brug. Daarom werd de oude brug vanaf 11 oktober afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug. De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed”, belicht Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

De kostprijs van de bouw van de nieuwe brug wordt geraamd op 9,258 miljoen euro  (excl BTW) . De werken worden uitgevoerd door de TM Jan De Nul  – Aelterman – Stadsbader . Deze werken kaderen binnen het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. 

Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken
Tijdens de werken kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. Zo kan iedereen gemakkelijk en veilig de oversteek maken tijdens de werken. Deze tijdelijke brug is in gebruik sinds woensdag 24 november 2021 tot het einde van de werken. 

Bekijk de timelapse

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.