Datum
27/11/2021

Dit weekend wordt de huidige Leiebrug tussen Bissegem en Marke in Kortrijk afgebroken. De brug die Bissegem en Marke verbindt, is te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst en wordt dus vernieuwd.

Oud maakt plaats voor nieuw

Van vrijdagavond 26 november tot en met zondagavond 28 november wordt de huidige wegbrug tussen Bissegem en Marke afgebroken.

De brug wordt in verschillende fases afgebroken. Allereerst wordt er gestart met het verwijderen van het wegdek. Daarna zijn de bogen aan de beurt. Vervolgens worden alle dwarsliggers weggehaald. De afgebroken onderdelen worden opgevangen op een ponton en daarna afgevoerd. Ook de bodem van de Leie wordt na de afbraak grondig opgekuist zodat er geen restantanten achter blijven in het water.

Na de afbraak kan er gestart worden met de bouw van de nieuwe brug.

Een nieuwe brug

De nieuwe, hogere brug komt op dezelfde locatie als de huidige brug. De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe brug zal bovendien heel wat veiliger zijn. Fietsers en voetgangers krijgen een apart fiets- en voetpad, waardoor ze mooi afgescheiden worden van de passerende auto’s. De jaagpaden onder de brug worden aangesloten op de wegenis, waardoor er een vlotte fietsverbinding ontstaat.

“De nieuwe brug tussen Bissegem en Marke wordt een vaste brug waarbij schepen met 3 lagen containers zonder problemen onderdoor kunnen varen.” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Beter voor de scheepvaart, want zo versterken we het Europese binnenvaartnetwerk en kunnen we meer en meer vrachtwagens van de weg halen. De nieuwe brug biedt ook voordelen voor de weggebruikers. Met een afgescheiden fiets- en voetpad wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler. De fiets is namelijk populairder dan ooit en ook door het investeren in veilige comfortabele bruggen zoals hier in Kortrijk, hopen we de fietsambities van de Vlamingen een boost te geven.”

Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken

Tijdens de werken, die ongeveer 1,5 jaar zullen duren, kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. Zo kan iedereen gemakkelijk en veilig de oversteek maken tijdens de werken. Deze tijdelijke brug is in gebruik sinds woensdag 24 november 2021 tot het einde van de werken.

Omleiding voor wegverkeer

Aangezien de huidige wegbrug dit weekend wordt afgebroken, wordt een omleiding voorzien. Wegverkeer kan vanaf dan omrijden via de R8. Verkeer richting Marke kan de R8 oprijden via de Meensesteenweg. Verkeer naar Bissegem en Heule verloopt het optimaalst via de R8.

Zit je met een vraag?

Misschien vind je het antwoord wel terug bij onze veelgestelde vragen. Zo niet dan kan je ons altijd jouw vraag doorsturen of naar een van onze activiteiten komen om meer info te krijgen.