Vernieuwing Hogebrug Harelbeke van start

-

15 februari 2015 – Het is bijna zover: vanaf morgenavond gaat de Hogebrug over de Leie in Harelbeke dicht voor alle verkeer en start Waterwegen en Zeekanaal NV met de vernieuwing van de brug. De huidige brug wordt op 1 jaar tijd vervangen door een nieuwe en hogere boogbrug. Tijdens de werken is de brug volledig onderbroken voor het verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen de tijdelijke voetgangersbrug met fietsgoten gebruiken die ter hoogte van de brandweerkazerne werd geplaatst.

Afbraakwerken

Na de avondspits op maandag 16 februari gaat de Hogebrug dicht voor het verkeer. Zowel de brug zelf als de onderdoorgangen langs de Leie worden dan volledig afgesloten. De aannemer zal de brug vervolgens helemaal afbreken. Eerst verwijdert hij de verlichtingspalen. Nadien schraapt hij het wegdek af en verwijdert hij het beton tussen de liggers van de brug. Onder de brug komt er een ponton om vallend puin op te vangen. Hierna worden de zijoverspanningen over de jaagpaden en ook de landhoofden – dat zijn de constructies waarop de brug steunt – op beide oevers afgebroken. Ten slotte neemt hij de pijlers van de brug weg. Schepen kunnen tijdens de afbraakwerken steeds passeren.

Na de afbraak start rond half april de bouw van de nieuwe brug, zowel op het terrein als in het atelier. Zonder onvoorziene omstandigheden gaat de nieuwe Hogebrug eind februari 2016 open voor het verkeer.

Nieuwe brug wordt fraaie verblijfsplek

De oude Hogebrug maakt plaats voor een fraaie boogbrug. Het ontwerp past perfect in de omgeving.

De nieuwe brug is hoger, zodat grotere schepen voldoende vrije doorgang hebben onder de brug. Tegelijk is ze ook breder, zodat voetgangers en fietsers een ruimere en veiligere doorgang krijgen. Door de speciale vorm van de brug ontstaat een stadsbalkon met zicht op de Leie. Vanaf comfortabele zitbanken krijgen mensen uitzicht over het water, de kades, de sluis en het Moleneiland. De brug wordt een echte verblijfsplek die aansluit op de verlaagde kades.

Leiewerken in Harelbeke

De vernieuwing van de Hogebrug is een onderdeel van de Leiewerken in Harelbeke. Deze Leiewerken maken deel uit van het Europees gesubsidieerd Seine-Scheldeproject waarbij de vaarweg tussen beide rivieren aangepast wordt aan grotere schepen. In Harelbeke sluiten de werken ook naadloos aan bij de vernieuwing van het stadscentrum. Onder de noemer “h^aqua” ondergaan het centrum en de Leie een complete transformatie die de stad aantrekkelijker zal maken.