Startschot voor onderzoek naar toekomst kanaal Bossuit-Kortrijk

-

Vandaag heeft de Vlaamse regering groen licht gegeven aan waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV om te onderzoeken welke toekomst het kanaal Bossuit-Kortrijk heeft als nieuwe watersnelweg voor goederenvervoer. Nu onze wegen dichtslibben, treedt de binnenvaart op de voorgrond als een volwaardig alternatief: deze veilige en duurzame vorm van goederentransport haalt vrachtwagens uit de file. De studie over het kanaal Bossuit-Kortrijk streeft naar een werkelijke verbinding tussen de Leie en de Boven-Schelde. Het is een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het Europees binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

Onderdeel van Europees binnenvaartproject

De studie over het kanaal Bossuit-Kortrijk maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, dat steun geniet van de Europese Unie. Het project wil van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor goederenvervoer op de weg. Daarin past de visie om het kanaal geschikt te maken voor schepen met een groter laadvermogen. Meer binnenvaart betekent minder drukke wegen, meer veiligheid en een schoner milieu.

Werken aan welvaart

Het kanaal Bossuit-Kortrijk is tot op vandaag vanaf de Leie niet toegankelijk voor grotere schepen. De drie historische, beschermde sluizen vormen een vernauwing ter hoogte van Kortrijk. Daardoor moeten schippers een lange omweg maken via Gent en de Boven-Schelde van 138 kilometer. Waterwegen en Zeekanaal NV wil het kanaal uitbouwen tot een cruciale schakel in het binnenvaartnetwerk tussen de Seine en de Schelde. Daarvoor is er eerst studiewerk nodig. Het onderzoek moet uitmonden in efficiƫnte en haalbare oplossingen.

www.kanaalbossuitkortrijk.be

Omdat communicatie centraal staat in de studie over het kanaal Bossuit-Kortrijk, lanceert Waterwegen en Zeekanaal NV een gloednieuwe website. Wie surft naar www.kanaalbossuitkortrijk.be kan daar alvast meer informatie over de studie vinden. Ook toekomstige evenementen, de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen in het studietraject worden via de website gecommuniceerd.