Leiewerken Wervik: jaagpaden opnieuw open voor fietsverkeer

-

Vanaf zaterdag 15 juli 2017 kunnen de jaagpaden langs de Leie in Wervik op zowel Vlaamse als Franse oever opnieuw gebruikt worden door fietsers en voetgangers. De omleidingen die van kracht waren naar aanleiding van de Leiewerken worden opgeheven.

 

Vlotte bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers

Al enkele maanden kunnen fietsers en voetgangers Frankrijk bereiken via de nieuwe Leiebrug. Vanaf zaterdag 15 juli 2017 kunnen ze nu ook vlot en veilig verder fietsen en wandelen via de jaagpaden op beide oevers. De omleidingen die van kracht waren naar aanleiding van de Leiewerken worden opgeheven. 

Vanaf het jaagpad op Vlaamse oever werd ook een tijdelijke verharding over de toekomstige Vrijdagmarkt aangelegd. Via deze tijdelijke weg kunnen de fietsers en voetgangers het centrum van Wervik bereiken of hun weg via de nieuwe brug richting Frankrijk verderzetten.

 

Omgeving afwerken

De brug is intussen al even open voor het verkeer en de omgevingswerken zijn volop bezig. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de voetpaden op de Franse oever. Na het bouwverlof start de aannemer ook met de aanleg van de Vrijdagmarkt. De aanplanting van groen in de omgeving van de brug en de laatste aanpassingen zijn voorzien in het najaar. Voor de werken aan de kaaimuren aan Franse kant opwaarts de brug is het nog even wachten, die zullen ten vroegste in 2018 starten.

 

Onderdeel van een Europees binnenvaartproject

De Leiewerken in Wervik zijn een belangrijk onderdeel van de Seine-Scheldeverbinding, die met Europese steun wordt gebouwd als gloednieuwe binnenvaartverbinding tussen Antwerpen en Parijs. De waterwegen worden grondig aangepast om de komst van grotere schepen met grotere ladingen voor te bereiden.