Leiewerken Harelbeke: voorbereidende werken volop bezig – Hogebrug afgesloten vanaf midden februari

-

12 januari 2015 - De eerste fase van de Leiewerken in Harelbeke is gestart. Op het programma van de komende maanden staan de bouw van een tijdelijke stuw op het Moleneiland, de constructie van een nieuwe kaaimuur en de voorbereiding van de afbraak van de Hogebrug. Ter hoogte van de brandweerkazerne legt de aannemer momenteel de fundering voor een noodbrug voor fietsers en voetgangers. Op verschillende plaatsen rond de Leie worden ook bomen gerooid.

Afbraak en vernieuwing Hogebrug

De Hogebrug gaat midden februari dicht voor alle verkeer. Wie met de auto de Leie over wil, rijdt vanaf dan rond via de Kuurnebrug. Momenteel werkt de aannemer aan de fundering van de noodbrug voor fietsers en voetgangers. In de eerste week van februari wordt deze tijdelijke brug ingevaren. 

Het hele proces van afbraak, constructie en installatie van de Hogebrug zal ongeveer één jaar in beslag nemen, een vrij korte tijdspanne voor een project van dergelijke omvang. Om dat te kunnen realiseren, wordt de nieuwe, stalen brug in een atelier gemaakt terwijl ook de werken op het terrein in volle gang zijn. Volgens de huidige planning kan de nieuwe brug begin 2016 open voor het verkeer.

Rooiwerken

Op verschillende plaatsen worden momenteel bomen gerooid. Om tijd te winnen voert de aannemer alle rooiwerken in één keer uit. Op het Moleneiland worden bomen verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe stuw. Ter hoogte van de Banmolens in de Watermolenstraat worden een aantal bomen gekapt op de plek waar de kaaimuur later wordt opengebroken. Zo kan het water later opnieuw tot aan de Banmolens stromen. Er zijn ook kapwerken in de Twee-Bruggenstraat. Deze bomen moeten weg om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe sluis. Waterwegen en Zeekanaal NV zal na uitvoering van de werken waar mogelijk opnieuw bomen aanplanten. Daarnaast is er ook plaats voor nieuw groen langs het water.

Leiewerken in Harelbeke

De Leiewerken in Harelbeke maken deel uit van het Europees gesubsidieerd Seine-Scheldeproject waarbij de vaarweg tussen beide rivieren aangepast wordt aan grotere schepen. In Harelbeke sluiten ze naadloos aan bij de vernieuwing van het stadscentrum. Onder de noemer “h^aqua” ondergaan het centrum en de Leie een complete transformatie die de stad aantrekkelijker zal maken.

Meer achtergrondinformatie over het project Seine-Schelde en de werken in Harelbeke is te vinden op de website van het project Seine-Schelde, www.seineschelde.be en op de facebookpagina, www.facebook.com/seinescheldeharelbeke