Leiewerken in Harelbeke van start - Hogebrug afgesloten vanaf midden februari

-

Op 5 januari is de eerste fase van de Leiewerken in Harelbeke gestart. Op het programma van de komende maanden staan de bouw van een tijdelijke stuw op het Moleneiland, de constructie van een nieuwe kaaimuur en de voorbereiding van de afbraak van de Hogebrug. Op verschillende plaatsen heeft de aannemer inmiddels bomen gerooid. Ter hoogte van de brandweerkazerne legt hij de fundering voor een noodbrug voor fietsers en voetgangers.

De Leiewerken in Harelbeke maken deel uit van het Europees gesubsidieerd Seine-Scheldeproject waarbij de vaarweg tussen beide rivieren aangepast wordt aan grotere schepen. In Harelbeke sluiten ze naadloos aan bij de vernieuwing van het stadscentrum. Onder de noemer “h^aqua” ondergaan het centrum en de Leie een complete transformatie die de stad aantrekkelijker zal maken.

Rooiwerken

Om efficiënt te kunnen werken, voerde de aannemer alle rooiwerken in één keer uit. Dat betekent dat er op verschillende plaatsen bomen zijn gekapt. De bouwvergunning staat het kappen van deze bomen toe.

Op het Moleneiland zijn de bomen gerooid om plaats te maken voor de nieuwe stuw. Ter hoogte van de Banmolens in Watermolenstraat zijn zes bomen gekapt op de plek waar de kaaimuur later wordt opengebroken. Zo kan het water later opnieuw tot aan de Banmolens stromen. Er waren ook kapwerken in de Twee-Bruggenstraat. De bomen moesten weg om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe sluis. Waterwegen en Zeekanaal NV zal na uitvoering van de werken waar mogelijk op deze plaatsen opnieuw bomen aanplanten. Daarnaast is er ook plaats voor nieuw groen langs het water.

Afbraak en vernieuwing Hogebrug

De Hogebrug gaat midden februari dicht voor alle verkeer. Wie met de auto de Leie over wil, rijdt rond via de Kuurnebrug. Momenteel werkt de aannemer aan de fundering van de noodbrug voor fietsers en voetgangers. In de eerste week van februari wordt deze tijdelijke brug ingevaren. Het zal niet mogelijk zijn om deze noodbrug over te fietsen. Wie dus met een moeilijk te tillen fiets of bromfiets rijdt, gaat beter om langs de Kuurnebrug.

Het hele proces van afbraak, constructie en installatie van de Hogebrug zal ongeveer één jaar in beslag nemen, een vrij korte tijdspanne voor een project van dergelijke omvang. Om dat te kunnen realiseren, wordt de nieuwe, stalen brug in een atelier gemaakt terwijl ook de werken op het terrein in volle gang zijn. Volgens de huidige planning kan de nieuwe brug begin 2016 open voor het verkeer.