De Hogebrug in Harelbeke komt in beweging – spectaculaire installatie op zaterdag 23 januari 2016

-

Harelbeke, 15 januari 2016 – Waterwegen en Zeekanaal NV is er klaar voor. Op zaterdag 23 januari wordt de nieuwe Hogebrug ingevaren. Dit spectaculaire manoeuvre zal een hele dag in beslag nemen. De werkzaamheden starten daarom al om 6u ’s ochtends.

Wij zijn er klaar voor!

De reis van de brug
Al om 6u komt de werf in beweging. Deze tekening toont hoe de dag zal verlopen.

Afspraak op 23 januari? Persbabbel om 14u
We verwachten veel kijklustigen. Dit plannetje toont de toegankelijke zones. 

De Vrijdomkaai zal gedeeltelijk toegankelijk zijn. De politie zal hekken plaatsen rond zone 1 en zal de kaai ontruimen via de Toekomst-straat wanneer de brug er passeert. Ook op de tijdelijke voetgangersbrug (zone 2) heb je een goed zicht. De toegang tot deze brug wordt afgesloten aan de kant van de Overleiestraat. De verhoogde kaaimuur ter hoogte van tea room Hoge Brug blijft steeds toegankelijk. Eens de brug voorbij de Hospitaalstraat getrokken is, wordt de Vrijdomkaai in zone 3 opnieuw opengesteld. 

Om 14u spreken we met de pers af in de Twee-Bruggenstraat, ter hoogte van de voetgangersbrug. We geven u meer technische informatie en beantwoorden al uw vragen.

Mogelijke hinder
In het weekend van 23 en 24 januari kunnen geen schepen door in Harelbeke en er is ook hinder voor het wegverkeer. Omdat de brug gedeeltelijk boven de oevers zal zweven tijdens het varen, worden de wegen afgesloten in de zone waar de brug passeert. Het is uiteraard verboden om tijdens het transport onder de brug te lopen of te parkeren.

De wegen op linkeroever (kant van het bedrijf Geldof) worden volledig afgesloten.
OPGELET: Ook de tijdelijke voetbrug zal aan de kant van het bedrijf Verschuere worden afgesloten.

De Vrijdomkaai is slechts gedeeltelijk toegankelijk en er geldt een parkeerverbod. Wagens kunnen er niet parkeren van vrijdagochtend tot maandagochtend. De garages in de Vrijdomkaai zijn dan ook niet toegankelijk. Wie de wagen dat weekend nodig heeft, parkeert hem best vooraf buiten de werfzone. Op het moment dat de brug voor een woning passeert, is het even niet mogelijk om de woning in of uit te gaan.

Planning
De kwaliteit van de ondergrond ter hoogte van de brug is slechter dan verwacht. Daarom moest er extra studiewerk gebeuren en worden nu andere uitvoeringsmethodes toegepast. Waterwegen en Zeekanaal NV stelt de komende weken samen met het studiebureau en de aannemer een nieuwe planning op en zal zo snel mogelijk communiceren wanneer de brug open kan. Vast staat wel dat eind maart niet meer haalbaar is als einddatum. 

Leiewerken in Harelbeke
De Leiewerken in Harelbeke maken deel uit van het Europees gesubsidieerd Seine-Scheldeproject waarbij de vaarweg tussen beide rivieren wordt aangepast aan de komst van langere schepen met grotere ladingen. In Harelbeke sluiten ze naadloos aan bij de vernieuwing van het stadscentrum. Onder de noemer ‘haqua’ ondergaan het centrum en de Leie een complete transformatie die de stad aantrekkelijker zal maken.