Nieuwe stuwsluis

Eén van de ingrijpendste en spectaculairste onderdelen van de werkzaamheden in Harelbeke is de vervanging van de sluis en de stuw. De nieuwe sluis komt op de plaats van de huidige sluis en wordt 230m lang, 12,5m breed en 4,7m diep. Dat maakt de installatie geschikt voor alle moderne binnenschepen. Ze bestaat uit twee delen. Voor kleinere schepen zal maar één deel worden gebruikt, zodat ze sneller kunnen worden versluisd. 

Naast de sluis komt een dubbele stuw met turbines. Die turbines wekken de nodige elektriciteit op om de sluis op een energiezuinige manier te laten functioneren. 

Tijdens de werkzaamheden blijft de doorgang voor alle schepen gegarandeerd. Om dat mogelijk te maken is een tijdelijke sluis nodig. Om wateroverlast tijdens de werken te vermijden wordt een tijdelijke stuw gebouwd. Alle stappen van het proces worden in deze presentatie in detail uit de doeken gedaan. 

De tijdelijke stuw is sinds mei 2015 in gebruik. De tijdelijke sluis ging eind juli 2016 open voor de scheepvaart. De bouw van de nieuwe sluis gaat goed vooruit. Tegen het einde van dit jaar of ten laatste begin volgend jaar kan het eerste schip door de nieuwe sluis varen!

Bekijk hier de bouw van de tijdelijke stuw:

Benieuwd hoe een tijdelijke sluis geconstrueerd wordt? Bekijk het hieronder: