Medewerkers van Stad Harelbeke

Op het toppunt van de Leiewerken zullen ongeveer 150 mensen tegelijk aan het werk zijn. Waterwegen en Zeekanaal NV neemt je mee achter de schermen één van de grootste werven van West-Vlaanderen. Maak kennis met Cindy Deprez en Daisy Putman, medewerkers van Stad Harelbeke.

Als stedenbouwkundig ambtenaar is Cindy al van bij het prille begin betrokken bij de Leiewerken. Ze is meestal te vinden in het stadhuis, op de dienst Stedenbouw. Cindy waakt in naam van de stad over het beeldkwaliteitplan en geeft suggesties over de aanpak van de Leie en omgeving. Zo geeft ze mee vorm aan een nieuw stadsdeel. Ze zorgt ervoor dat de Leiewerken goed samengaan met andere projecten in de omgeving, zoals de vernieuwing van het Marktplein en de nieuwe bouwprojecten langs het water. Vandaag is ze vooral bezig met de invulling van het Moleneiland.

“De Leiewerken zijn meer dan enkel waterbouwkundige infrastructuur. Ze bepalen het uitzicht van de stad. Ze moeten één samenhangend geheel vormen in het stadsvernieuwingsproject haqua. Dankzij de omvangrijke Leiewerken krijgt de hele omgeving nu een nieuwe dynamiek. Door de hoge ambities van de Leiewerken worden ook private partners gestimuleerd om de ruimtelijke kwaliteit in hun projecten hoog te houden. Het resultaat is dat de omgeving van de Leie kwalitatief, gebruiksvriendelijk en aangenaam wordt. Persoonlijk kijk ik het meest uit naar het moment dat we de vernieuwde Vrijdomkaai ter hoogte van het nieuwe Marktplein zullen kunnen bezoeken. Dat wordt een nieuwe ontmoetingsruimte met een verlaagde kade en een paviljoen. Het is letterlijk de plek waar twee grote projecten samenkomen: de Leiewerken en het nieuwe Marktplein. “

Daisy Putman werkt op het departement Grondgebiedszaken op het stadhuis. Ze houdt toezicht op de werken die dicht bij de inwoners van Harelbeke staan, zoals de werken aan de rioleringen en de wegen. Mensen met vragen of klachten over die werken kunnen bij haar terecht. Ze kan je helpen als je vragen hebt over timing of hinder door de werken of een omleiding.

“Deze werkzaamheden hebben een grote impact op Harelbeke. Vanuit mijn functie kan ik alles van op de eerste rij volgen. Alle aanpassingen moeten op elkaar worden afgestemd en dat maakt de werken behoorlijk complex, vooral dan bij de nieuwe brug en de nieuwe kade. Maar het eindresultaat mag er zijn! De nieuwe markt zal meer aansluiten op de kade en het centrum krijgt een nieuwe look. Het water komt meer in zicht. Elk onderdeel van dit project zorgt ervoor dat mensen mooiere locaties krijgen om te vertoeven. Ik ben vooral benieuwd naar het groene Moleneiland. Je zal er kunnen genieten van de natuur op wandelafstand van het centrum.”