Huidige situatie in Wervik

Leiewerken in Wervik volledig afgerond

De Leiewerken in Wervik op Vlaamse oever zijn volledig afgerond! In het kader van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen is op 4 jaar tijd de waterweg aangepast voor de binnenvaart van de toekomst. Ook kreeg de Leie een centrale rol in het centrum van Wervik. 

De Leiewerken in Wervik zorgden voor heel wat veranderingen en spectaculaire momenten. Het belangrijkste onderdeel van de werken was het vernieuwen van de brug. De oude brug was te laag om grotere schepen door te laten varen en werd dus vervangen. Het resultaat is een prachtige stalen tuikabelbrug van 72 meter lang. Naast het doorvaren, moeten grote duwkonvooien elkaar ook kunnen kruisen. Dit is mogelijk door de nieuwe passeerstrook tussen Oosthove en de nieuwe brug.

 

Seine Schelde Vlaanderen is echter meer dan investeren in betere infrastructuur voor container- en duwvaartschepen. Het leven op en langs de waterweg stimuleren, duurzame oplossingen en een aangename omgeving, daarvoor maken we ons sterk. De Leie in Wervik kreeg dan ook een centrale rol in het centrum. Nieuwe kaaimuren werden gebouwd en de bestaande jaagpaden werden heraangelegd. Hierdoor is een prachtige wandelboulevard langs de Leie met een groenzone en zitbanken ontstaan. De vernieuwde Vrijdagmarkt is heel wat groter geworden en biedt een vrij zicht op de prachtige Middeleeuwse kerk. Het plein is getransformeerd tot een echte ontmoetingsruimte met veel plaats voor ontspanning, verschillende groenzones en zitbanken. Daarnaast is er ook rekening gehouden met een vlotte bereikbaarheid van het centrum en bijhorende parkeermogelijkheden. In het centrum van Wervik werden 46 parkeerplaatsen voorzien om de toegankelijkheid zo hoog mogelijk te houden.